Experiment eiwit aantonen

Eiwitten zorgen voor de opbouw van je lichaam, bijvoorbeeld als je groeit. Voordat de eiwitten uit ons voedsel door ons lichaam kunnen worden gebruikt, ‘knipt’ het lichaam de eiwitten eerst in kleine stukjes (aminozuren). Ons lichaam kan dan van die stukjes weer nieuwe eiwitten maken die we nodig hebben om te groeien.

Materiaal Stoffen
3 reageerbuizen in een rekje een levensmiddel (pinda)
spatel eiwitoplossing (oplossing van gelatine)
schaaltje/bakje eiwitknipper (A, 25 g natriumhydroxide in 1 L demiwater)
stift eiwitreagens (B, 10 g blauw kopersulfaat, CuSO4.H2O)
  gedemineraliseerd water

Dit moet je doen:

  1. Nummer de reageerbuizen 1 t/m 3.

  2.  Neem met de spatel wat van het door jou gekozen levensmiddel uit het potje en doe dit op het schaaltje.

  3. Plet indien nodig met de spatel het levensmiddel fijn.

  4. Doe een spatelpuntje van het levensmiddel in reageerbuis 1.

  5. Voeg ongeveer 1 cm eiwitknipper (A) toe aan reageerbuis 1, gebruik hiervoor de juiste pipet.

  6. Doe 3 druppels eiwitoplossing in reageerbuis 2 en voeg ongeveer 1 cm eiwitknipper (A) toe. Doe in reageerbuis 3 alleen 1 cm eiwitknipper (A). Schrijf op wat je ziet gebeuren.

  7. Voeg aan alle reageerbuizen 3 druppels eiwitreagens (B) toe met de pipet en wacht 1 minuut. Schrijf op wat je ziet.

  8. Vul onderstaande tabel in.

buis     

 

inhoud

kleur na eiwitknipper (A)

kleur na eiwitreagens (B)

Eiwit?  

1

 

 

  

 

 

2

 

eiwitoplossing

  

 

ja

3

 

water

          

nee

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Meer experimenten

Zetmeel in aardappel

Lage temperatuur garen

Koolstofdioxide en koken

Stoffen aantonen

Zelf maken van ...

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Patisserie Unique
patisserie, brood en ijs

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Rungis BV
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca