Experiment water aantonen

De scheikundige benaming van water is H2O. Water komt veel voor en zit bijna overal in. Zonder water zou de mens het zelfs niet overleven. Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water en het aardoppervlak voor 71%. Ook veel soorten voedsel, met name groentes bevatten water. In het volgende proefje ga je uitzoeken in welke stoffen er nog meer water zitten.
 

Materialen Stoffen
4 schoteltjes custardpoeder
mes water
4 pipetten azijn
  sla-olie
  een andere vloeistof (bijvoorbeeld terpentine, lampolie of melk)

Dit moet je doen:

  1. Doe op elk van de schoteltjes een mespuntje custardpoeder.
     
  2. Voeg aan het eerste schoteltje een paar druppels water toe, gebruik hiervoor een pipet. Kijk wat er gebeurt.
    Water kleurt het custardpoeder geel, daarom kun je met custardpoeder water aantonen!
     
  3. Voeg nu aan het tweede schoteltje een paar druppels azijn toe. Bevat azijn water?
     
  4. Voeg aan het derde schoteltje een paar druppels sla-olie toe en aan het vierde schoteltje een paar druppels van een andere vloeistof. Bevatten deze vloeistoffen water?

Op deze manier kun je voor allerlei vloeistoffen kijken of er water in zit.

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Meer experimenten

Zetmeel in aardappel

Lage temperatuur garen

Koolstofdioxide en koken

Stoffen aantonen

Zelf maken van ...

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Patisserie Unique
patisserie, brood en ijs

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Rungis BV
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca