Experiment zetmeel korrels in aardappel

Doel:
Om de zetmeelkorrels in aardappels zichtbaar te maken


Benodigdheden:
-Eén aardappel
-Stoomoven
-Ondiepe plaat
-Klein flesje jodium (dit kan bij de meeste apotheken worden gekocht)
-Klein vergrootglas

Methode:
Snijd de aardappel in de helft.
Leg de ene helft in de steamer en stoom ongeveer 10 minuten.
Houd de andere helft in wat koud water.
Verdun ondertussen wat jodium met water tot het de kleur van lichte thee heeft.
Zet deze oplossing op de ondiepe plaat.
Zet nu de gestoomde aardappelhelft in koud water voor 10 minuten.
Dompel zowel de rauwe als gekookte aardappel onder, snijkant naar beneden, in de jodiumoplossing voor 30 seconden.
Verwijder en leg de snijkant omhoog.
Onderzoek met het vergrootglas.

Resultaat:
Aan de donkere vlekken u kunt zien dat de zetmeelkorrels (waar het jodium met de zetmeelmolecules heeft gereageerd een intense blauw/zwarte kleur heeft). In de gekookte aardappel zijn de zetmeelkorrels opgezwollen en sommigen zouden zelfs weg in de oplossing kunnen drijven omdat de wanden van de aardappelcel zijn begonnen af te breken.
Als u dit experiment met zowel vastkokende als kruimige aardappel herhaalt kunt u het verschil van het aantal zetmeelkorrels in de cellen zien.

Conclusie:
De zetmeelkorrels in aardappels zwellen wanneer de aardappels wordengekookt.

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Meer experimenten

Zetmeel in aardappel

Lage temperatuur garen

Koolstofdioxide en koken

Stoffen aantonen

Zelf maken van ...

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

Speciaalsauzen van Remia
natuurlijk de lekkerste

Rungis
enthousiast over groenten

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

Like!Mayo voor iedereen
plantaardig & allergeenvrij

BIOdisposables.shop
duurzame dUsposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Sauzen van C´est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Spectank
de schoonmaak oplossing

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca