Experiment zetmeel korrels in aardappel

Doel:
Om de zetmeelkorrels in aardappels zichtbaar te maken


Benodigdheden:
-Eén aardappel
-Stoomoven
-Ondiepe plaat
-Klein flesje jodium (dit kan bij de meeste apotheken worden gekocht)
-Klein vergrootglas

Methode:
Snijd de aardappel in de helft.
Leg de ene helft in de steamer en stoom ongeveer 10 minuten.
Houd de andere helft in wat koud water.
Verdun ondertussen wat jodium met water tot het de kleur van lichte thee heeft.
Zet deze oplossing op de ondiepe plaat.
Zet nu de gestoomde aardappelhelft in koud water voor 10 minuten.
Dompel zowel de rauwe als gekookte aardappel onder, snijkant naar beneden, in de jodiumoplossing voor 30 seconden.
Verwijder en leg de snijkant omhoog.
Onderzoek met het vergrootglas.

Resultaat:
Aan de donkere vlekken u kunt zien dat de zetmeelkorrels (waar het jodium met de zetmeelmolecules heeft gereageerd een intense blauw/zwarte kleur heeft). In de gekookte aardappel zijn de zetmeelkorrels opgezwollen en sommigen zouden zelfs weg in de oplossing kunnen drijven omdat de wanden van de aardappelcel zijn begonnen af te breken.
Als u dit experiment met zowel vastkokende als kruimige aardappel herhaalt kunt u het verschil van het aantal zetmeelkorrels in de cellen zien.

Conclusie:
De zetmeelkorrels in aardappels zwellen wanneer de aardappels wordengekookt.

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Meer experimenten

Zetmeel in aardappel

Lage temperatuur garen

Koolstofdioxide en koken

Stoffen aantonen

Zelf maken van ...

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Patisserie Unique
patisserie, brood en ijs

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Rungis BV
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca